دوربين مداربسته چیست؟

سیستم دوربين مداربسته عموماً به سيستمى گفته مى شود که به انتقال تصوير توسط دوربین‌های ویدئویی و پيش مجدد آن مي پردازد. دوربین مدار بسته براى اولين بار در انگلستان در اوايل سال هاى ١٩٦٠ ميلادى به جهان معرفی شد. به طور كلى منظور از دوربین مداربسته يا CCTV كه مخفف Closed-Circuit Television است، سیستم های ویدئویی پنهان از ديد عموم كه فقط قابل رویت برای تعداد محدودی از بینندگان ميباشد اشاره دارد.

دوربين مداربسته به طور كلى به دو گروه آنالوگ و ديجيتال تقسيم بندى ميشود كه در بخش دوربين مداربسته آنالوگ و دوربين مداربسته ديجيتال به طور كامل توضيح داده شد. در ابتدا دوربين مداربسته يك كالاى خاص و تقريباً لوكس به شمار مى آمد و بيشتر در بانك ها و مراكز امنيتى دولت ها به چشم ميخورد. لكن با توسعه و گسترش اين فناورى مدرن، رفته رفته هزينه تمام شده توليد اين صنعت پايين آمده و به قدر كافى ارزان و در دسترس همگان قرار گرفته است.

سيستم نصب دوربين مداربسته امروزى نيز بسيار ساده و قابل اجرا با حداقل دانش تخصصى ميباشد. با شروع تحول اقتصادى در چين، صنعت دوربين مداربسته نيز مانند بسيارى ديگر دچار تغييرات بسيارى شد و هزينه طراحى و توليد آن به حد قابل توجهى پايين آمد. امروزه دوربين مداربسته از حالت كالاى لوكس خارج شده و علاوه بر در دسترس بودن براى عموم، مصرف روزمره خانگى گسترده اى را فراهم آورده است.

پيشرفت در صنعت دوربين مداربسته طى دهه اخير بى سابقه بوده است. تصوير رنگى و امكان ديد در شب يا IR ديگر يك عامل يا Option خاص به حساب نمى آيد و اكثر سيستم هاى مداربسته امروزى داراى اين قابليت مى باشند. سابق بر اين، در اولين نسل دوربين مداربسته لازم بود تا هر دوربين مشخصاً به يك مانيتور سياه و سفيد نصب گردد، به اين مفهوم كه براى نصب تنها ٨ عدد دوربين مداربسته نياز به ٨ عدد مانيتور مجزا بود. پس از اين كه جعبه سوئيچ وارد بازار دوربين مداربسته شد، اين قابليت به شخص داده شد كه در ديدن تصاوير دوربين مداربسته مختلف حق انتخاب داشته باشد و اين كار را بر روى يك مانيتور واحد انجام دهد. البته كه طراحى نرم افزار هاى مختلف نيز در سهولت اين امر بى تأثير نبوده اند.

همچنين پيشرفت قابل توجهى در زمينه ضبط انجام شد كه موجب بوجود آمدن اولين نسل دستگاه ضبط DVR شد و اين دستگاه هاى جديد نياز ضبط بر روى نوار را، آنچنانكه در VCR انجام ميگرفت، از ميان برداشت. DVR هاى امروزى قابليت هاى فراوانى را علاوه بر ضبط تصوير ارائه مى دهند. امروزه تمامى سيستم هاى دوربين مداربسته قابليت اتصال به شبكه اينترنت را دارد و به اين طريق از هر جاى دنيا توسط موبايل ها و تبلت ها قابل رويت ميباشد. اين كار از طريق يك IP استاتيك انجام ميشود. دستگاه هاى ضبط DVR امروزى حتى نياز به IP استاتيك نيز ندارد و با ايجاد يك IP ثابت قابليت اتصال به شبكه LAN ، WAN و يا اينترنت را دارد.

اتصال به اينترنت، بر خلاف تصور عموم، در هر دو سيستم مداربسته آنالوگ و ديجيتال امكان پذير است. در ايران حتى با اينترنت موبايل همراه اول نيز به خوبى توانايى دريافت تصوير دوربين مداربسته امكان پذير است.

ظهور تكنولوژى جديد در فرايند تصوير بردارى دوربين مداربسته امروزى، قابليت تهيه فايل هاى بسيار سبك و Transmission ساده و آسان از طريق اينترنت دارد و اين امر نيز به دسترسى آسان تر توسط يوزر كمك بسزايى كرده است.

با توجه به عمر نسبتاً كوتاه صنعت دوربين مداربسته، اين شاخه از تكنولوژى مسير طولانى را پشت سر گذاشته و با اين حال موانع متعددى را هنوز پيش روى خود دارد.