RFID چیست؟

IMG_6325

تکنولوژی RFID در سال ۱۹۷۰ پا به عرصه حیات گذاشت و تا سال های اخیر به علت هزینه بالای طراحی و تولید به ندرت مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده اولیه از تکنولوژی RFID در قیمت گزاری کالا های مصرفی بود و با در نظر داشتن امکان انتقال امواج راديويی در بین اکثر مواد غیرفلزی و موارد محدودی از مواد فلزی، امکان استفاده از تکنولوژی RFID مورد توجه بخش تجاری قرار گرفت. در خصوص سیستم های کنترل تردد، از تکنولوژی RFID که مخفف Radio Frequency Identification میباشد در ساختمان ها و اماکن اداری، بیمارستان ها و شرکت ها به منظور کنترل تردد ورود و خروج کارمندان استفاده گردید و بهره برداری تجاری از این فناوری آغاز شد. همواره یکی از چالش های عمده برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان تکنولوژی RFID عدم وجود استاندارد های لازم بوده آن گونه که به عنوان مثال استفاده از تکنولوژی RFID به کار رفته در سیستم های کنترل تردد متفاوت میباشد با آنچه که در فروشگاه مواد غذایی مشاهده میکنیم.

طریقه کار تکنولوژی RFID به صورتی است که دستگاه فرستنده خودکار که به صورت یک تگ بر روی محصولات نصب میشود متشکل از مدار الکترونيکی کوچکی میباشد که با مقصد مورد نظر ارتباط برقرار میکند و میدان مغناطيسی ایجاد شده توسط ‌دستگاه موجب فعال شدن تگ می شود و سپس تگ بطور مداوم و از طریق سیگنال های راديويی با دستگاه ارتباط بر قرار می کند.

در تصویر زیر یک تگ RFID را در اندازه رایج آن مشاهده میکنید.

rfid_tags

تاکنون علاوه بر RFID تکنولوژی های متفاوتی به منظور شناسايی خودکار یا AutoID طراحی و تولید شده اند که به عنوان نمونه میتوان به کارت های هوشمند، بار کدها، فناوری های بيومتريک، تکنولوژی OCR که مخفف Optical Character Recognition میباشد، و غیره اشاره کرد که امروزه با توجه به کاهش هزینه ها در تولید تکنولوژی RFID این مورد بسیار مورد توجه سازمان های تجاری قرار گرفته است. در سال های اخیر این تکنولوژی در رابطه با حیوانات خانگی و دام ها نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

IMG_6321

این نشانه به عنوان نماد استاندارد RFID در تعاریف جهانی آن می باشد.

طریقه کارکرد تکنولوژی RFID را در تصویر زیر مشاهده میکنید.

در سمت راست تصویر زیر یک تگ RFID را مشاهده نموده، و در سمت چپ نیز تصویر این تگ در حالی که در زیر پوسته پلاستیکی یک کارت شناسایی کار گذاشته شده را مشاهده می فرمایید که کاربرد آن در سیستم های کنترل تردد را نشان میدهد.

تگ RFID امواج را به راحتی از پوسته پلاستیکی خود انتقال میدهد.

IMG_6318

 

کاربرد RFID در کتابخانه ها:

تجهيزات فناوری RFID امروزه به عنوان ابزاری جهت کنترل موجودی، ثبت و بایگانی اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد و تکنولوژی RFID این امکان را به منظور تشخیص اطلاعات اشخاص و اشيا توسط امواج راديويی فراهم می‌آورد. توانایی بالای فناوری RFID در کتابخانه ها نیز مورد بهره برداری قرار گرفته و به دليل امنيت بالاتر میتوان از این تکنولوژی تحت عنوان سيستم رديابی نیز استفاده کرد.

تکنولوژی RFID در قیاس با سیستم های بارکد به طور قابل توجهی در مدیریت وقت در کتابخانه ها موثر بوده و تراشه ای که به کتاب چسبیده است، توسط Reader شناسایی شده و از اتلاف وقت جلوگیری می کند.

گيت‌های نصب شده RFID در ورودی و خروجی‌های کتابخانه های بزرگ و عمومی، به راحتی توانایی جلوگیری از سرقت را دارد که این کار به کمک آلارم امکان پذیر است.

IMG_6315 IMG_6316

مزایای فناوری RFID:

  • گزارش جزئیات بهره وری کارمندان (مدت زمان سپری شده در محل کار)
  • گزارش از موجودی کالای جابجا شده در دوره های مختلف زمانی از مکان مورد نظر مانند انبار
  • موجودی کالا در مکان مورد نظر مانند انبار
  • پی گیری مراحل سفارش کالا توسط مشتریان
  • گزارش از مقدار محصولات تحویل داده شده به مشتریان

تجهیزات و امکانات مورد نیاز تکنولوژی RFID:

  • Tag یا شناسه (معمولا به صورت برچسب)
  • Reader یا برچسب
  • نرم‌افزار جهت مدیریت اطلاعات به دست آمده
  • آنتن برای ترنسمیت اطلاعات